СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ПРОБЛЕМИ ІТ-СЕКТОРА В УКРАЇНІ: ПІДГОТОВКА ТА МІГРАЦІЯ ІТ-ФАХІВЦІВ - Барвінок, Вероніка (Mechanism of an economic regulation, 2020)
На сьогоднішній день галузь інформаційних технологій є однією із найбільш перспективних як у світі, так і в Україні. Метою статті є аналіз даної галузі в контексті людського капіталу та визначення ключових проблем, що допоможуть вийти українському ІТ-сектору на новий рівень. Ситуація в Україні, на ряду зі світовими показниками, має позитивну тенденцію, особливо у порівняні із європейськими країнами. Головними конкурентами виступають Польща, Чеська Республіка та Угорщина, але Україна залишається головним постачальником ІТ послуг у Великобританії. Загалом, кризова ситуація, викликана COVID-19, вплинула на ринок інформаційних послуг в Україні, але за останні роки висхідна тенденція кадрового штату топових компаній програмного забезпечення (ПЗ) залишилась. Одночасно, криза у 2020 році призвела до скорочення вакансій до позначки нижчої, ніж у 2018 році. В порівнянні із 2019 роком вакансій було зазначено на 27,64 % більше, ніж у поточному 2020 році. Варто зазначити. Що у 2019 році ІТ-спеціалісти (ФОП) внесли до вітчизняного бюджету 6,1 млрд грн. податків, або по 35,1 тис. грн. в рік з кожного ІТ-фахівця. Автори роботи виділяють наступні проблеми сектору комп’ютерних технологій: низька якість освіти та підготовки ІТ-фахівців у ВНЗ, «еміграція висококваліфікованих кадрів закордон («відтік мізків»), аутсорсинг ІТ-компаній закордон, невідповідність світовим та європейським стандартам, низький попит на ІТ-послуги на внутрішньому ринку, відсутність показників оцінки, що можуть характеризувати ефективність працівників, відносно високий рівень оподаткування даних компаній та ФОПів та інші.