УПРАВЛІННЯ ФІНАНСО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ НА ЗАСАДАХ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дашко, Ірина; Михайліченко, Любомир (Mechanism of an economic regulation, 2024)
Надано сутність поняття фінансово-економічної безпеки. Охарактеризовано фінансову безпеку, що включає ряд компонентів. Визначено сутність фінансової безпеки за різними науковцями. Проаналізовано найбільші промислові підприємства України за 2023 рік. Розкрито особливості управління фінансово-економічною безпекою на засадах розвитку промислових підприємств. Сформовано власне розуміння поняття «фінансова безпека». Досліджено, що найбільшу виручку від реалізації в Україні має АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». Досліджено, що найбільше в рейтингу з найбільшої виручки від реалізації в Україні є підприємства зі сфери електроенергетики. Досліджено виручку від реалізації вітчизняних підприємств за період війни в Україні. Досліджено систему управління фінансово-економічною безпекою підприємства, яка є комплексом заходів, що проводяться в економічній, управлінській, технічній, організаційній, режимній, профілактичній та пропагандистській сфері. Розроблено комплексну систему управління для мінімізації фінансово-економічних ризиків, яка має мінімізувати влив на діяльність підприємства. Визначено, що система управління фінансово-економічною безпекою підприємства являється комплексом заходів різного напрямку. Досліджено склад служби управління фінансово-економічною безпекою підприємства. Охарактеризовано систему організації фінансово-економічної безпеки. Зазначено мету організації та побудови системи фінансово-економічної безпеки на підприємстві. Надано оцінку фінансово-економічної безпеки підприємства. Проаналізовано ідентифікацію основних ризиків, які впливають фінансову стабільність промислових підприємства. Запропоновано альтернативні методи із мінімізації ризиків для вітчизняних промислових підприємств. Запропоновано методику для підприємств, що може покращити фінансовий стан та досягти успіху на ринку. Зроблено висновки щодо управління фінансового-економічною безпекою промислових підприємств.