ГРАНТИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ В УКРАЇНІ - Кобеля-Звір, Мар’яна; Звір, Юрій (Mechanism of an economic regulation, 2024)
У статті досліджено грантові можливості для створення та розвитку індустріальних парків в Україні. Продемонстровано, що для цих процесів є ряд державних, регіональних та міжнародних програм. За результатами дослідження розподілено всі грантові інструменти на гранти внутрішніх та зовнішніх програм. До внутрішніх варто віднести: 1. Безповоротні ресурси від держави у розмірі максимально до 60 млн грн для облаштування індустріальних парків та/або забезпечення будівництва об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо), необхідних для створення та функціонування індустріальних парків. 2. Гранти Програми «єРобота» за напрямком «Гранти для переробних підприємств» у розмірі до 8 000 000 грн - є актуальними для учасників індустріальних парків, адже згідно з чинним законодавством вони можуть займатися переробною діяльністю на території парків. 3. Регіональні інструменти фінансування органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та регіональних фондів та програм. До зовнішніх належать грантові інструменти програм Європейської комісії. Акцентовано: оскільки учасники індустріальних парків можуть на території парків займатися обробною промисловістю, переробкою відходів (крім захоронення), виробництвом біопалива, окремими видами транспортних засобів, то для них актуальними є програми Єврокомісії, які спрямовують грантове фінансування на такі види діяльності. Серед цих програм: Горизонт Європа, Креативна Європа, Еразмус+, Програма цифрової Європи, Програма EU4Health, Програма дій із охорони довкілля та клімату, Програма єдиного ринку, Механізм об’єднання Європи та Програма Євратом. У статті зроблено наголос на тому, що для всіх цих програм Єврокомісія розробила різні юридичні документи, робочі програми та посібники, проте у переважній більшості конкурсів є ряд однакових умов щодо участі для заявників. Наголошено: виконання загальних та спеціальних вимог цих програм є запорукою успіху у грантових конкурсах для суб’єктів індустріальних парків та отримання суттєвого грантового фінансування, що в окремих випадках може сягати навіть кількох мільйонів євро. Підсумовано: у межах внутрішніх та зовнішніх програм існує широкий спектр грантових можливостей для різних суб’єктів індустріальних парків: від фінансування заходів у процесах створення до залучення коштів на розвиток суб’єктів господарювання учасників парків.