КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ ТА ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Чернодубова, Елєонора; Лебеденко, Владислав (Mechanism of an economic regulation, 2024)
Для забезпечення прибутковості підприємств важливо створення ефективної системи управління доходами та витратами підприємства. Наявність надійної інформації щодо прибутковості підприємства є чинником, від якого залежить прийняття своєчасних управлінських рішень. Управління доходами та витратами підприємства є невід’ємною частиною роботи, пов’язаної з розробленням економічної стратегії функціонування сучасного підприємства. В зв’язку з цим питання розробки концептуальних основ управління доходами та витратами підприємств як основи забезпечення прибутковості їх діяльності є актуальними і своєчасними. В даній статті досліджено концептуальні положення щодо стратегічного управління доходами та витратами підприємства в умовах невизначеності економіки. Відзначено головну мету та основні завдання управління доходами та витратами підприємства. Розглянуто доцільність застосування комплексного підходу до управління доходами та витратами підприємства в невизначеному ринковому середовищі. Проаналізовано цільову підсистему концепції управління витратами і доходами підприємства на основі сукупних складових: мети управління доходами і витратами підприємства, завдань та основних принципів її організації та реалізації. Визначено предмет, суб’єкт та об’єкт управління (процеси, операції, явища, які виникають під час господарської діяльності підприємства). Проаналізована система інформаційного забезпечення управління доходами і витратами яка дозволить підвищити ефективність функціонування фінансового менеджменту господарюючого суб’єкта. Розглянуто функції управління доходами і витратами як конкретні види управлінської діяльності, відмінні за змістом. Вони реалізуються в рамках певних етапів управлінського процесу, якими є етап розробки, прийняття, реалізації рішення і контроль за їхнім виконанням. Використання запропонованих концептуальних положень щодо управління доходами та витратами підприємств дозволить оцінити вплив цих показників на фінансові результати діяльності підприємств та визначити можливості ефективного забезпечення прибутковості підприємств в майбутньому.