АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - Котляров, Валерій (Mechanism of an economic regulation, 2024)
У статті досліджено питання щодо аналізу сучасного стану інформаційної безпеки в Україні. Наголошено на тому, що сучасні реалії свідчать про ефективність масових інформаційних атак, ботів та фейків як інструментів дезорієнтації, залякування та маніпуляції суспільством. Питання інформаційної безпеки та культури, особливо в умовах війни, стає питанням виживання людини, суспільства та держави. Це стосується не лише інтересів держави, а й прав та свобод кожної особи. Основою сучасної інформаційної безпеки є цілісність даних, доступність інформації, конфіденційність та надійність її збереження. Як висновок, сказано про те, що аналіз сучасного стану інформаційної безпеки держави вказує на те, що забезпечення цієї безпеки ґрунтується на діяльності інформаційних структур держави. Ці структури повинні забезпечити безпеку інформації держави та її суб’єктів в умовах глобалізації та зростаючих загроз міжнародного тероризму. На жаль, в Україні існує низка негативних чинників, що ускладнюють створення таких інформаційних структур, а одним з них є неузгодженість між органами державної влади у питаннях забезпечення інформаційної безпеки. Сучасні загрози інформаційній безпеці виходять за межі нашої держави і мають глобальні наслідки, що посягають не лише на національний простір, а й на міжнародний порядок. Щоб запобігти та протистояти сучасним інформаційним загрозам, необхідно не лише прийняти відповідні нормативно-правові акти, а й забезпечити функціонування інституційного механізму забезпечення інформаційної безпеки, включаючи освітні програми. Це передбачає системну діяльність державно-правових інститутів, що мають ефективно реалізовувати національні інтереси в інформаційній сфері. Вони повинні бути здатні не лише реагувати на поширення інформаційних маніпуляцій та неправдивої інформації, а й передбачати конфлікти та формувати інформаційну культуру суспільства. Окрім того, з урахуванням глобальних загроз та викликів, ефективна протидія інформаційній агресії можлива за участю міжнародних організацій, інституцій та міжнародної спільноти.