МОДЕЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ВНУТРІШНІХ БІЗНЕС-КОМУНІКАЦІЙ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ АВТОМАТИЗАЦІЇ БЮДЖЕТУВАННЯ - Завражний, Костянтин; Кулик, Анжеліка; Ковальов, Богдан (Mechanism of an economic regulation, 2025)
Сучасні підприємства функціонують у середовищі постійних динамічних змін та високої невизначеності, що вимагає від менеджменту оперативного доступу до актуальних фінансових даних, прозорості інформаційних потоків та автоматизації процедур погодження управлінських рішень. У дослідженні ERP-систему розглянуто як інтегровану цифрову платформу, що забезпечує формалізацію комунікацій та підтримує комплексне планування фінансових ресурсів. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичний аналіз автоматизації бюджетування як інструменту діджиталізації внутрішніх ділових зв’язків організації, а також визначення організаційно-управлінських ефектів її впровадження. Доведено, що переведення внутрішніх комунікацій у цифровий формат на основі бюджетних модулів дозволяє трансформувати традиційні неформалізовані потоки у структуровану систему обміну верифікованими даними, мінімізуючи вплив людського фактора. Обґрунтовано, що глибока інтеграція функцій бюджетування з обліковими та аналітичними підсистемами ERP забезпечує автоматичне відображення фактичних показників у режимі реального часу, підтримує багатоваріантне сценарне моделювання та суттєво скорочує часові витрати на затвердження управлінської документації. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні та обґрунтуванні авторської триетапної моделі цифровізації внутрішніх бізнес-комунікацій на основі впровадження ERP-рішень. На відміну від існуючих підходів, запропонована модель містить специфічний ітераційний етап «уточнення», який забезпечує дворівневе узгодження стратегічних цілей підприємства з технічними параметрами інформаційної системи. Це включає уніфікацію довідників, нормалізацію великих масивів даних та автоматизацію обміну нерегулярними статтями витрат. Такий підхід підвищує релевантність інформації та дозволяє інтегрувати бюджетні моделі із системами управлінської звітності. Практичне значення отриманих результатів полягає у формуванні універсального, масштабованого підходу до модернізації управлінських процесів. Реалізація запропонованої моделі сприяє створенню єдиного інформаційного простору, мінімізації ручної обробки даних та оптимізації крос-функціональної взаємодії між структурними підрозділами організації, що у сукупності підвищує її стратегічну гнучкість та конкурентоспроможність.