МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИМ ОПОРОМ У ПРОЦЕСАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Калініченко, Людмила (Mechanism of an economic regulation, 2025)
У статті досліджено природу опору працівників організаційним змінам у процесі цифрової трансформації. Визначено, що впровадження цифрових технологій супроводжується трансформацією бізнес-процесів, управлінських моделей та організаційної культури, що потребує високого рівня готовності персоналу до інновацій. Обґрунтовано, що опір змінам є закономірною реакцією організаційної системи на невизначеність, технологічні ризики та зміну професійних ролей. Проаналізовано основні причини виникнення опору на індивідуальному, груповому та організаційному рівнях. Узагальнено сучасні підходи до управління змінами та визначено ключові напрями подолання опору персоналу в умовах цифрової трансформації. Запропоновано систематизацію управлінських методів зниження опору, що включає ресурсний, інформаційний, мотиваційний, когнітивний, соціально-психологічний, технологічний та організаційний напрями.