УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ТА АКТИВАМИ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЧНОГО ВИБОРУ МІЖ МОДЕЛЯМИ «КОНТРОЛЮ» ТА «РИЗИКУ» - Карінцева, Олександра; Харченко, Микола; Тарасенко, Світлана; Кубатко, Олександра; Литвиненко, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методологічних засад управління витратами та активами підприємства в умовах стратегічного вибору між моделями розвитку «ризику» та «контролю». Обґрунтовано, що сучасна економічна нестабільність, цифровізація бізнес-процесів та зростання невизначеності зовнішнього середовища зумовлюють необхідність диференційованого підходу до формування системи обліку витрат і управління активами з урахуванням як стратегічних цілей, так і ризик-факторів діяльності підприємства. Визначено ключові параметри формування витрат і використання активів для кожної моделі діяльності, зокрема динаміку структури витрат і активів та аналітичні вимоги для стратегії «ризику», а також стандартизацію і нормативність витрат та розподілу активів для стратегії «контролю». Систематизовано методи калькулювання витрат і розподілу непрямих витрат, що демонструють відповідність обраних методик обліку витрат, практик управління активами та стратегічних орієнтацій підприємства. Зокрема, для стратегії контролю підкреслено ефективність методів стандарт-костингу та нормування, тоді як для стратегій зростання й адаптації рекомендовано методи змінних витрат і маржинального аналізу (direct-costing, ABC). Наголошено, що стратегічне управління витратами та активами має поєднувати традиційні підходи із сучасними аналітичними інструментами для забезпечення конкурентних переваг у мінливому ринковому середовищі та підтримки стратегічних управлінських рішень підприємства. Розроблено узагальнену модель взаємозв’язку між рівнем ризику підприємства, структурою витрат та управлінням активами, що сприяє підвищенню якості прийняття управлінських рішень в умовах складної економічної ситуації.