УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ СЕКТОРІ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Сулим, Вікторія; Пушкарь, Анастасія; Рекуненко, Ігор (Mechanism of an economic regulation, 2022)
У світовій економіці, як і економіці кожної країни, активізуються трансформаційні процеси, що спрямовані на її інтенсивний розвиток. Згідно моделі інтенсивного розвитку економіки, він забезпечується переважно тими складовими, які пов’язані з конкуренцією, інноваціями та людським потенціалом. Сильна внутрішня конкуренція спонукає підприємства до забезпечення власних переваг на конкурентному ринку, створення нового ринку поза його межами або нового сегменту на конкурентному ринку. Основою таких процесів є інноваційні зміни (інновації). Світові дослідження підтверджують, що інноваційна активність підприємств та умови, створені для цього державами, сприяють зростанню конкурентоспроможності країн. У 21 столітті людство постійно прагне відкривати відновлювані джерела енергії, а також знаходить нові способи ефективного використання вже наявних ресурсів. Інновації в енергетичному секторі все більше формуються потребою задовольнити зростаючий попит при зменшенні викидів. Щоб протистояти зривам, енергетичні компанії повинні залишатися попереду всіх і долати все більш нестабільні проблеми бізнесу. Щоб задовольнити зростаючі вимоги сучасного індустріального світу, інновації в енергетичному секторі повинні подолати багато значних проблем. Найважливіше те, що важливо ефективно використовувати відновлювані джерела енергії, такі як сонце та вітер, для зменшення викидів вуглекислого газу таким чином, який є стійким і економічно ефективним. Сьогодні ми спостерігаємо ситуацію, коли роль інновацій та інноваційного розвитку стає все більш важливою при формуванні робочих місць, стійких технологій, підвищення рівня життя та збереження конкурентних переваг Європейського Союзу. Інновації є ключовою опорою технологічної та промислової політики, яка необхідна в донесенні нових ідей на ринок. Інноваційна діяльність – це важлива рушійна сила розвитку держави та її економічного зростання, тому не дивно, що країни іноді ведуть боротьбу у своїх зусиллях підвищити його.