НАЙКРАЩІ СВІТОВІ ПРАКТИКИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ОРГАНІЧНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ
Анотація
У роботі висвітлено основні передумови необхідності здійснення державної підтримки органічного виробництва у світі. Проведено аналіз європейського досвіду підтримки органічного сільського господарства та висвітлено основні напрями фінансової підтримки в рамках Спільної аграрної політики ЄС. Наведені основні бюджетні асигнування ЄС на перехід до екологічних і кліматичних практик та органічного сільського господарства в рамках програми CAP. Розглянуто основні підходи до стимулювання та розвитку органічного виробництва у розвинених країнах світу з метою визначення пріоритетів для України. Встановлено, що субсидії для органічного сільського господарства в розвинених країнах свого часу дали надзвичайно важливий поштовх для розвитку цього напряму агровиробництва, що у кінцевому підсумку привело до значних успіхів у сфері збереження навколишнього середовища, пом’якшення наслідків зміни клімату, охорони здоров’я, розвитку сільських територій та захисту прав споживачів. Зазначено, що численні переваги органічного сільського господарства змушують замислитися над перспективами розвитку глобального сільського господарства як одного з ключових факторів впливу на майбутнє наступних поколінь. Проаналізовано вітчизняний досвід фінансової та організаційно-правової підтримки органічної сфери на державному та регіональному рівнях для формування напрямів удосконалення. Доведено необхідність не лише прямої фінансової державної підтримки, але й активної просвітницької, науково-дослідної та організаційної підтримки спільно із представниками активної громади та бізнесу. Обґрунтовано необхідність системного підходу до стимулювання та розвитку вітчизняної органічної сфери для забезпечення сталості сільськогосподарської галузі України. Встановлено, що політика підтримки органіку в нашій країні поки що не характеризується високим рівнем системності та послідовності, але зроблені важливі початкові кроки у напрямках організаційно-правового та фінансового забезпечення органічного виробництва.
Посилання
Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції : проект Закону України від 24.11.2016 р. № 5448. База даних «Законодавство України» / ВР України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60576. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними : Постанова Кабінету Міністрів України від 07.06.2017 р. № 413[Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/413-2017-п. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам : Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2016 р. № 609 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid= 249310771. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Білоусов, Є. Ю. Принципи, напрями та механізми державної підтримки розвитку органічного землеробства в Україні / Є. Ю. Білоусов // Молодий вчений. – 2015. – № 6. – С. 74–77.
Вдовиченко, А. В. Перспективні напрями державної підтримки органічного сільського господарства в Україні / А. В. Вдовиченко // АГРОСВІТ. – 2016. – № 17. – С. 44–49.
Мартинюк, М. П. Державне регулювання органічного виробництва: стан та перспективи розвитку / М. П. Мартинюк : матеріали доповідей учасників V Міжнародної науково- практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». – Житомир : ЖНАЕУ, 2017. – С. 5–10.
Міжнародний досвід державної підтримки виробництва органічної продукції / О. М. Маслак // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. – 2014. – Вип. 8. – С. 72–76.
Милованов, Є. В. Правові засади регулювання органічного виробництва в країнах ЄС / Є. В. Милованов // Міжнародний науково-виробничий журнал Економіка АПК. – 2018. – № 5 (283). – С. 117–125.
Офіційний сайт Департаменту сільського господарства США [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.usda.gov/topics/organic. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Офіційний сайт Канадського Уряду [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.canada.ca/en/agriculture-agri food/news/2018/01/supporting_the_growthofcanadasorganicsector.html. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Офіційний сайт Федерального відомства сільського господарства Швейцарії [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.blw.admin.ch/blw/de/home.html. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Регіональна підтримка органічного виробництва в Україні [Є. Милованов, М. Мартинюк, О. Ковальова, О. Ходаківська та ін.] / за ред. Є. Милованова. – К. : Органік Принт, 2018. – 56 с.
Самсонова, Я. О. Державно-правове забезпечення механізмів стимулювання виробництва органічної продукції / Я. О. Самсонова // Проблеми законності. – 2017. – Вип. 139. – С. 164–175.
Стратегія розвитку аграрного сектору «3 + 5». Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://minagro.gov.ua/system/files/3%205%20final.pdf. (Актуально на 04.06.2018 р.).
Урбан, І. Можливості державної підтримки для розвитку органічного сільського господарства. Досвід інших країн / Іржі Урбан, Беате Хубер, Кароліна Дмитрова [та ін.]. – Київ : Дослід. ін-т орган. землеробства (FiBL, Швейцарія), Біоінститут (Чеська Республіка), 2013. – 122 с.
Франція: шляхи розширення органічного сільського господарства [Електронний ресурс] // Журнал ORGANIC UA 04’2009. – Режим доступу : http://organic.ua/uk/2010/08/542-francija- shljahy-rozshyrennja-organichnogo-silskogo-gospodarstva. (Актуально на 06.05.2018 р.).
CAP 2014–2020: Organic farming and the prospects for stimulating public goods [Electronic resource]. – Accessed mode : http://www.ifoameu.org/sites/default/files/ifoameu_study_organic_farming_cap_2014_2020_final.p df. (Available at 06.05.2018).
Organic Action Plan for Denmark [Electronic resource]. – Accessed mode : https://www.foedevarestyrelsen.dk/english/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekval itet/Oekologiplan%20Danmark_English_Print.pdf. (Available at 06.05.2018).
Willer, H. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging trends / H. Willer, J. Lernoud. FiBL&IFOAM – Organic International. Germany : Medienhaus Plump, 2018. – 348 p.
Żywność ekologiczna w Polsce [Electronic resource] // IMAS International Sp. – 2017. – Accessed mode : http://imas.pl/wpcontent/uploads/2017/12/Zywnosc_ekologiczna_w_Polsce_2017_IMAS_Int ernational.pdf. (Available at 06.05.2018).