ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

  • Богдан Ковальов Сумський державний університет
  • Тетяна Пімоненко Сумський державний університет
  • Анастасія Лисенко Сумський державний університет
Ключові слова: готель, ресторан, бізнес, інновація, тенденція

Анотація

У статті проаналізовано інновації готельно-ресторанного бізнесу в Україні, ЄС та інших країнах, проведено їх систематизацію за видами та розкрито їх зміст. Визначено, що інновації готельно-ресторанного бізнесу Європи та інших країн пов’язані з використанням інформаційних технологій, систем управління та обробки інформації й дозволяють раціонально використовувати фінансові, людські, матеріальні ресурси, підвищувати комфорт та зручність клієнтів й економити їх час. Проаналізовано динаміку розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в 2012– 2016 рр., визначено характер тенденцій кількості суб’єктів господарювання та обсягу реалізованої ними продукції. Встановлено, що темп приросту обсягу реалізованої продукції суб’єктами готельно-ресторанної сфери у 2015–2016 рр. становить 28–29 %, що більше від темпу приросту до кризи 2014 р., а обсяг реалізованої продукції у 2012–2016 рр. збільшився на 57,33 %.

Посилання

Остапенко, Я. О. Статистичний аналіз підприємств готельного господарства та прогнозування його розвитку / Я. О. Остапенко // Глобальні та національні проблеми економіки. – Миколаїв. – 2015. – № 8. – С. 1216–1221.

Гавриш, К. С. Оцінка розвитку готельного господарства України в регіональному розрізі на основі методичного підходу / К. С. Гавриш // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. Економічні науки. – 2013. – № 3. – С. 74–82.

Данько, Н. І. Напрямки підвищення якості готельних підприємств в Україні / Н. І. Данько, О. І. Решетняк // Вчені записки Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія». – 2012. – Т. 18, кн. 2. – С. 190.

Даніалі, Ф. Дослідження загальних тенденцій ринку ресторанного господарства України / Ф. Даніалі // Економіка промисловості. – 2012. – № 3–4. – С. 29–34.

Бутенко, О. П. Аналіз ринку ресторанного господарства України та перспективи його розвитку / О. П. Бутенко, І. В. Дядюшкіна // Економічний простір. – 2013. – № 74. – С. 73–81.

Краснокутська, Н. С. Стан та перспективи розвитку ресторанного господарства України / Н. С. Краснокутська, О. П. Ткаченко, А. С. Верменик // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. – 2013. – Вип. 2(2). – С. 245–252.

Керанчук, Т. Л. Проблеми і перспективи розвитку готельного і ресторанного бізнесу в Україні / Т. Л. Керанчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 4. – С. 186–190.

Юрченко, О. Є. Інновації в готельному секторі України / Сучасні тенденції розвитку готельно- ресторанного бізнесу: міжнародний та національний досвід : колективна монографія / за заг. ред. А. Ю. Парфіненка. – X. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2017. – 412 с., Розділ 4.3. – С. 390–405.

Шаповалова, О. М. Інноваційна діяльність, як основа підвищення конкурентоспроможності готельного господарства / О. М. Шаповалова // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2013. – № 16. – С. 224–228.

Смирнов, І. Г. Інновації в готельному бізнесі: логістика постачання / І. Г. Смирнов, Ю. О. Карягін // Географія та туризм. – 2013. – Вип. 24. – С. 76–86.

Классификация и виды инноваций [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.grandars.ru/student/menedzhment/vidy-innovaciy.html.

В Японии туристы смогут рассчитываться с отелями и ресторанами отпечатками пальцев [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2016/04/tourists-in-japan-to-use- fingerprints-as-currency/.

Как клиентоориентированные технологии позволяют ресторанам увеличивать прибыль [Электронный ресурс] – Режим доступа : http://prohotelia.com/2014/11/restaurant-features/.

Іновації в ресторанному бізнесі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://reston.com.ua/topics/8.

Инновации в ресторанном бизнесе [Электронный ресурс]. – Режим доступу : http://lifeandbrand.com/innovatsii-v-restorannom-biznese.html.

Інтерактивна барна стійка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://idedal.ru/ibar.html.

Роботы-официанты [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://geektimes.ru/post/274118/.

Назад в будущее: 6 инновационных технологий, меняющих ресторанную индустрию [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://geektimes.ru/company/jowi/blog/267832/.

What Does Innovation Mean For Restaurants? [Electronic resource]. – Accessed mode : http://www.uncorkd.biz/blog/what-is-restaurant-innovation/.

Инновации в ресторанном бизнесе: маленький 3D-повар в тарелке гостя [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2015/06/le-petit-chef/.

Burger King запустил динамическую наружную рекламу в Лондоне [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://trademaster.ua/zarubezh/18307.

Смартфон вместо электронного ключа в отелях Holiday Inn [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2010/09/mobilekey/.

Инновационные технологии в отельно-ресторанном бизнесе [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://int-konf.org/konf022016/1216-kandidat-tehnicheskih-nauk-titomir-l-a- innovacionnye-tehnologii-v-otelno-restorannom-biznese.html.

Инновации в гостиничном бизнесе: отель на ладони [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://ubr.ua/business-practice/own-business/innovacii-v-gostinichnom-biznese-otel-na-ladoni- 55480.

7 tech innovations from Starwood’s test lab [Electronic resource]. – Accessed mode : http://www.hotelnewsnow.com/Articles/26338/7-tech-innovations-from-Starwoods-test-lab.

Инновационные подходы к развитию гостиничного бизнеса [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://8cent-emails.com/innovacionnye-podhody-razvitiju-gostinichnogo-biznesa/.

Кризис со вкусом: ресторанный рынок – итоги, прогнозы, тренды [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://delo.ua/lifestyle/krizis-so-vkusom-restorannyj-rynok-itogi-prognozy- trendy-312948/?supdated_new=1513192729.

В Україні спостерігається бум ресторанного бізнесу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://uprom.info/news/ekonomika/biznes/v-ukrayini-sposterigayetsya-bum-restorannogo-biznesu/.

Державна служба статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

16 необычных ресторанов и кафе Киева [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://ua.igotoworld.com/ru/article/704_neobichnie-restoranu-kieva.htm.

Шалева, О. І. Застосування інноваційних Інтернет-технологій у ресторанному бізнесі / О. І. Шалева // Торгівля, комерція, підприємництво. – 2013. – Вип. 15. – С. 142–145.

CRM для доставки еды [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://wirecrm.com/crm/crm- dlya-dostavki-yedy.

Mister Am [Electronic resource]. – Accessed mode : https://misteram.com.ua.

Well Done [Electronic resource]. – Accessed mode : http://welldone.rest/well-done-mobilnoe- prilozhenie-dlya-bronirovaniya-stolikov/.

ULTRA ресторан [Электронний ресурс]. – Режим доступа : https://ultra- company.com/ru/restaurant/.

Програмний комплекс «Парус-Готель» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://parus.ua/170/.

PMS Cloud – Облачная система автоматизации гостиниц, хостелов, апартаментов [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.pmscloud.com/ru/.

Booking.com [Electronic resource]. – Accessed mode : https://www.booking.com/.

Переглядів статті: 30
Завантажень PDF: 17
Опубліковано
2017-12-30
Як цитувати
Ковальов, Б., Пімоненко, Т., & Лисенко, А. (2017). ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ. Mechanism of an Economic Regulation, (4 (78), 92-102. вилучено із http://mer-journal.sumy.ua/index.php/journal/article/view/346
Розділ
ІННОВАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В ЕКОНОМІЦІ