PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS: THE EXPERIENCE OF UKRAINE AND EUROPEAN UNION

  • Bohdan Kovalov Sumy State University
  • Tetyana Pimonenko Sumy State University
  • Anastasia Lysenko Sumy State University
Keywords: hotel, restaurant, business, innovation, trend

Abstract

The article analyzes the innovations of hotel and restaurant business in Ukraine, EU and other countries, organizes their sorting by type and their context revealed. It is determined that innovations of hotel and restaurant business in Europe and in the other countries are connected with the use of information technologies, systems of management and information processing and allow rational use of financial, human, physical resources, increase comfort and convenience of clients and save their time. The dynamics of development of hotel and restaurant business in Ukraine in 2012–2016 is analyzed, the character of the trends of the number enterprises and the volume of products sold by them are determined. It was established that the rate of growth of the volume of sales of goods by the hotels and restaurants in 2015–2016 is 28–29 %, which is more than the rate of growth before the crisis of 2014, and the volume of sales in 2012–2016 increased by 57,33 %.

References

Остапенко, Я. О. Статистичний аналіз підприємств готельного господарства та прогнозування його розвитку / Я. О. Остапенко // Глобальні та національні проблеми економіки. – Миколаїв. – 2015. – № 8. – С. 1216–1221.

Гавриш, К. С. Оцінка розвитку готельного господарства України в регіональному розрізі на основі методичного підходу / К. С. Гавриш // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. Економічні науки. – 2013. – № 3. – С. 74–82.

Данько, Н. І. Напрямки підвищення якості готельних підприємств в Україні / Н. І. Данько, О. І. Решетняк // Вчені записки Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія». – 2012. – Т. 18, кн. 2. – С. 190.

Даніалі, Ф. Дослідження загальних тенденцій ринку ресторанного господарства України / Ф. Даніалі // Економіка промисловості. – 2012. – № 3–4. – С. 29–34.

Бутенко, О. П. Аналіз ринку ресторанного господарства України та перспективи його розвитку / О. П. Бутенко, І. В. Дядюшкіна // Економічний простір. – 2013. – № 74. – С. 73–81.

Краснокутська, Н. С. Стан та перспективи розвитку ресторанного господарства України / Н. С. Краснокутська, О. П. Ткаченко, А. С. Верменик // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. – 2013. – Вип. 2(2). – С. 245–252.

Керанчук, Т. Л. Проблеми і перспективи розвитку готельного і ресторанного бізнесу в Україні / Т. Л. Керанчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2014. – Т. 20, № 4. – С. 186–190.

Юрченко, О. Є. Інновації в готельному секторі України / Сучасні тенденції розвитку готельно- ресторанного бізнесу: міжнародний та національний досвід : колективна монографія / за заг. ред. А. Ю. Парфіненка. – X. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2017. – 412 с., Розділ 4.3. – С. 390–405.

Шаповалова, О. М. Інноваційна діяльність, як основа підвищення конкурентоспроможності готельного господарства / О. М. Шаповалова // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2013. – № 16. – С. 224–228.

Смирнов, І. Г. Інновації в готельному бізнесі: логістика постачання / І. Г. Смирнов, Ю. О. Карягін // Географія та туризм. – 2013. – Вип. 24. – С. 76–86.

Классификация и виды инноваций [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.grandars.ru/student/menedzhment/vidy-innovaciy.html.

В Японии туристы смогут рассчитываться с отелями и ресторанами отпечатками пальцев [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2016/04/tourists-in-japan-to-use- fingerprints-as-currency/.

Как клиентоориентированные технологии позволяют ресторанам увеличивать прибыль [Электронный ресурс] – Режим доступа : http://prohotelia.com/2014/11/restaurant-features/.

Іновації в ресторанному бізнесі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://reston.com.ua/topics/8.

Инновации в ресторанном бизнесе [Электронный ресурс]. – Режим доступу : http://lifeandbrand.com/innovatsii-v-restorannom-biznese.html.

Інтерактивна барна стійка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://idedal.ru/ibar.html.

Роботы-официанты [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://geektimes.ru/post/274118/.

Назад в будущее: 6 инновационных технологий, меняющих ресторанную индустрию [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://geektimes.ru/company/jowi/blog/267832/.

What Does Innovation Mean For Restaurants? [Electronic resource]. – Accessed mode : http://www.uncorkd.biz/blog/what-is-restaurant-innovation/.

Инновации в ресторанном бизнесе: маленький 3D-повар в тарелке гостя [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2015/06/le-petit-chef/.

Burger King запустил динамическую наружную рекламу в Лондоне [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://trademaster.ua/zarubezh/18307.

Смартфон вместо электронного ключа в отелях Holiday Inn [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://prohotelia.com/2010/09/mobilekey/.

Инновационные технологии в отельно-ресторанном бизнесе [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://int-konf.org/konf022016/1216-kandidat-tehnicheskih-nauk-titomir-l-a- innovacionnye-tehnologii-v-otelno-restorannom-biznese.html.

Инновации в гостиничном бизнесе: отель на ладони [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://ubr.ua/business-practice/own-business/innovacii-v-gostinichnom-biznese-otel-na-ladoni- 55480.

7 tech innovations from Starwood’s test lab [Electronic resource]. – Accessed mode : http://www.hotelnewsnow.com/Articles/26338/7-tech-innovations-from-Starwoods-test-lab.

Инновационные подходы к развитию гостиничного бизнеса [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://8cent-emails.com/innovacionnye-podhody-razvitiju-gostinichnogo-biznesa/.

Кризис со вкусом: ресторанный рынок – итоги, прогнозы, тренды [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://delo.ua/lifestyle/krizis-so-vkusom-restorannyj-rynok-itogi-prognozy- trendy-312948/?supdated_new=1513192729.

В Україні спостерігається бум ресторанного бізнесу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://uprom.info/news/ekonomika/biznes/v-ukrayini-sposterigayetsya-bum-restorannogo-biznesu/.

Державна служба статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

16 необычных ресторанов и кафе Киева [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://ua.igotoworld.com/ru/article/704_neobichnie-restoranu-kieva.htm.

Шалева, О. І. Застосування інноваційних Інтернет-технологій у ресторанному бізнесі / О. І. Шалева // Торгівля, комерція, підприємництво. – 2013. – Вип. 15. – С. 142–145.

CRM для доставки еды [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://wirecrm.com/crm/crm- dlya-dostavki-yedy.

Mister Am [Electronic resource]. – Accessed mode : https://misteram.com.ua.

Well Done [Electronic resource]. – Accessed mode : http://welldone.rest/well-done-mobilnoe- prilozhenie-dlya-bronirovaniya-stolikov/.

ULTRA ресторан [Электронний ресурс]. – Режим доступа : https://ultra- company.com/ru/restaurant/.

Програмний комплекс «Парус-Готель» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://parus.ua/170/.

PMS Cloud – Облачная система автоматизации гостиниц, хостелов, апартаментов [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.pmscloud.com/ru/.

Booking.com [Electronic resource]. – Accessed mode : https://www.booking.com/.

Article views: 23
PDF Downloads: 16
Published
2017-12-30
How to Cite
Kovalov, B., Pimonenko, T., & Lysenko, A. (2017). PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS: THE EXPERIENCE OF UKRAINE AND EUROPEAN UNION. Mechanism of an Economic Regulation, (4 (78), 92-102. Retrieved from http://mer-journal.sumy.ua/index.php/journal/article/view/346
Section
INNOVATIVE PROCESSES IN THE ECONOMY