ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ ГАЛУЗЕВОЇ СТРУКТУРИ ПІДПРИЄМСТВА З ВРАХУВАННЯМ КОН’ЮНКТУРИ НА РИНКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ
Анотація
Стрімкий розвиток вітчизняного агропромислового комплексу зумовлює аграрні підприємства вести пошук інструментів, що забезпечать покращення конкурентних позицій на ринку. Одним із питань, які постійно знаходяться під контролем менеджменту аграрних підприємств, є оптимізація галузевої структури у відповідності до потреб споживачів. Аналіз динаміки змін в галузевій структурі аграрних підприємств по Україні показав, що впродовж всього періоду незалежності держави спостерігається поступове зниження питомої ваги продукції тваринництва у загальному обсязі валової продукції, та відповідне зростання частки рослинницької продукції. Встановлено, що процес формування галузевої структури призвів до змін в організації ведення господарювання в аграрному секторі. Виробництво переважної більшості сільськогосподарських культур технічного (соняшник, ріпак) та зернового блоку (кукурудза, ячмінь) зосередилося в крупних агрохолдингах. В таких умовах сільськогосподарські підприємства мають шукати варіанти побудови оптимальної галузевої структури з орієнтацією на конкретні сегменти у відповідності до кон’юнктури ринків агропродовольчої продукції. Проведені дослідження показали, що існує логічний взаємозв’язок між станом та тенденціями зміни кон’юнктури на ринку агропродовольчої продукції України та внутрішнім потенціалом діяльності підприємства. Для забезпечення конкурентоспроможності аграрного підприємства, його менеджмент має прийняти стратегічні управлінські рішення відносно побудови оптимальної галузевої структури.
Посилання
Баланюк, І. Ф. Галузева структура виробництва в сільськогосподарських підприємствах / І. Ф. Баланюк, О. І. Жук. – Івано-Франківськ : Вид-во Прикарпат. нац. ун-ту ім. В. Стефаника, 2011. – 184 с.
Бродський, Ю. Б. Економіко-математична модель оптимізації виробничої структури високотоварних сільськогосподарських підприємств / Ю. Б. Бродський, В. Є. Данкевич // Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – 2016. – №. 1 (55). – С. 180–183.
Довганюк, О. І. Організаційно-економічний механізм оптимізації галузевої структури виробництва у сільськогосподарських підприємствах / О. І. Довганюк // Інноваційна економіка. – 2007. – № 5. – С. 19–22.
Канінський, П. К. Спеціалізація сільськогосподарських підприємств : монографія / П. К. Канінський. - К. : ІАЕ. – 2005.
Костюченко, Т. І. Оптимізація виробничо-галузевої структури сільськогосподарського підприємства із застосуванням економіко-математичної моделі / Т. І. Костюченко // Економіка АПК. – 2002. – № 8. – С. 76–81.
Красноруцький, О. О. Ресурсні та ринкові аспекти забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських товаровиробників / О. О. Красноруцький // Вісник ХНАУ. Сер. «Економіка АПК і природокористування». – 2008. – Вип. – Т. 7. – С. 134–142.
Лисенко, М. І. Удосконалення галузевої структури сільськогосподарських підприємств як один із факторів підвищення ефективності виробництва / М. І. Лисенко, А. М. Лисенко // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. – 2009. – № 15. – С. 286–292.
Самілик, Т. М. Оптимізація виробничо-галузевої структури аграрного підприємства / Т. М. Самілик // Агросвіт. – 2010. - № 24. - С. 32–35.
Rong-hua, Wang. The Grey Incidence Dynamic Analysis of Industrial Structure of Agriculture in Shanxi / W. Rong-hua et al. // Journal of Shanxi Agricultural University (Society Science Edition). – 2005. – Т. 3. – С. 15.
Pardey, P. G. The economics of innovation and technical change in agriculture / P. G. Pardey, J. M. Alston, V. W. Ruttan // Handbook of the economics of innovation. – 2010. – Т. 2. – С. 939–984.
Zhong-gui, Zhu. The Problems and the Countermeasures of the adjustment of Agricultural Industry Structure // Journal of Beijing Agriculture Vocational College. – 2003. – Т. 2. – С. 11.